Tjat - En farlig vardagsfälla

Det här är ett ord som man inte alltid använder när det kommer till hundträning.
Däremot så tror jag att det är väldigt viktigt att tänka på när man lägger grunden för sin nya hund ovansett om den är valp eller vuxen. Här är mina åsikter och min förklaring till ovanstående.

När jag börjar träna en ny hund(för mig) är jag väldigt nogrann med att fundera ut de viktigast, nejen och de viktigaste braen.
Man kan säga att jag gör en prioriteringslista i mitt huvud på vad som är viktigt för mig, och bara för mig inte vad andra säger, att hunden ska/inte ska göra.
Tex. Nummer ett på bra listan - lyssna till sitt namn. Nummer ett på nej listan - bita på sladdar.
Under den första veckan lägger jag bara tyngd vid just de två-fyra översta sakerna på "min lista".
Alltså jag springer inte runt och skriker Nej så fort hunden tar intiativ till något annat än passivitet.
Hundens namn ska för mig heller inte missbrukas, jag går inte runt och pratar med hunden som om den vore en människa, jag ropar inte på hunden stup i kvarten etc.
Braen är jag också lite sparsam med, att va söt är inte ett bra, att söka upp mig frivilligt är inte alltid heller ett bra.
Nu börjar det bli svårt att förklara i teorin men summan utav det hela är att jag är noga med att inte missbruka ord som för mig är super viktiga.
Ingen gillar tjat! Under min uppväxt kanske jag städat rummet hemma hos mamma 10ggr, hur många gånger tror ni hon bett mig? Tjatat!?
Tanken blir ju ofta, ja ja det där säger du så ofta, det är inte viktigt, det kan vänta.
Och så tror jag även det blir för hunden om man tjatar på dem.
Tillslut blir ett nej, ett bra eller namnet inte värt så mycket. Försök att från början inte hamna i en ondcirkel där hunden inte blir uppmärksam på dina kommandon.

Nästa viktiga sak att tänka på tycker jag är att Nej-listan absolut inte ska va längre än bra-listan.
Jag vill inte lära min hund genom att enbart fya det som är fel och aldrig berömma eller belöna hunden.
Positivametoder eller inte, för mig är det viktigt att hunden i vardagen förstår ett nej(sluta upp med det du håller på med just nu och rikta intresset emot mig.)

Så sammanfattningsvis...
Jag är försiktig med mina kommandon - belöningar är en annan sak!
Jag har en klar bild för mig vad vardagskommandona ska betyda - är det hopp och lek, är det hopp och lek. Jag tränar inte inkallning under hopp och lek, jag kallar in mina hundar då och då ex. vid hundmöten, men det är inte under den fri-singnalen vi tränar själva inkallningen.
Inge tjat!

Vi får se om någon förstod, kanske kan bli en spännande diskussion :) För se om jag förstår själv imorgon hehe!

RSS 2.0